Dieta ketogeniczna — jadłospis, zasady, efekty

Jest modna i reklamowana przez wszystkich — od zawodowych sportowców do gwiazd kina. Dieta ketogeniczna to najgłośniejsza dieta ostatnich lat. Swoją popularność zawdzięcza obietnicom szybkiego zrzucania wagi, łagodzenia chorób przewlekłych i dostarczania nieskończonych zasobów energii. Czy jest o co robić tyle szumu? Na czym polega dieta ketogeniczna i jak wygląda codzienne menu?

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Dieta keto zakłada niskie spożycie węglowodanów, dzięki czemu organizm przestawia się ze spalania węglowodanów na pobieranie energii z tłuszczu. Paliwo w postaci glukozy jest potrzebne, aby funkcjonował mózg i inne narządy, dlatego organizm mając ograniczoną podaż węglowodanów, przestawia się na wykorzystywanie w tym celu rezerwy ketonów.

Ketony, czy inaczej mówiąc ciała ketonowe to związki tworzone przez wątrobę z tłuszczu. Tempo ich wytwarzania jest uzależnione od spożycia węglowodanów i białek.

Gdy poziom insuliny we krwi w wyniku diety jest niski, wątroba zaczyna wytwarzać duże ilości ketonów. Proces ten znany jest jako ketoza.

W porównaniu do innych diet niskowęglowodanowych takich jak dieta Atkinsa lub dieta paleo, które są bogate w białko z umiarkowaną ilością tłuszczu, dieta ketogenna zawiera więcej tłuszczu i umiarkowaną ilość białka.

Poznaj także: Dieta bez węglowodanów – co jeść i jak schudnąć? Przykładowy jadłospis

Główne zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna (lub inaczej ketogenna) zakładazwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym mocnym ograniczeniu podaży węglowodanów (powszechne na diecie odchudzającej [1]).

W efekcie tłuszcze zaczynają stanowić główne źródło energii, a ilość energii dostarczanej przez węglowodany spada do około 2-15% całego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Białka w diecie ketogennej stanowią z reguły 8-20% diety (przeliczane na kilogram masy ciała). Oznacza to, że 60-90% dziennych źródeł energii pochodzi z tłuszczów. Różnice w określaniu ilości makroskładników wynikają z różnego podejścia ekspertów od żywienia. Przy diecie keto zaleca się korzystanie z pomocy dietetyka, inaczej może być ona niebezpieczna dla zdrowia.

Sprawdź takżeKetoza na siłowni, czyli dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna — produkty zalecane

Oto typowe potrawy, które zaleca się stosować na diecie ketogenicznej:

  • mięso, szczególnie tłuste (kaczka, gęś, baranina), podroby oraz drób,
  • ryby (szczególnie tłuste takie jak makrela, śledź, halibut) i owoce morza,
  • sery (kozi, feta, mozzarella, parmezan, brie),
Share on facebook
Share on email
Share on twitter

Podobne wpisy

Ostatnie wpisy

Aktualności
Paweł Malowaniec

Polskie łyżwiarki szybkie zdominowały mistrzostwa świata juniorów w Collalbo! W sprincie drużynowym Wiktoria Dąbrowska, Julia Grzywińska i Hanna Mazur sięgnęły po złoto, a wcześniej Zofia Braun, Hanna Mazur i Emilia Zawisza wywalczyły srebro.

Znakomite wieści z mistrzostw świata juniorów w łyżwiarstwie szybkim! Polska drużyna sprinterska w składzie Wiktoria Dąbrowska, Julia Grzywińska i Hanna Mazur zdobyła złoty medal, pokonując rywalki

Czytaj dalej »