Jest modna i reklamowana przez wszystkich — od zawodowych sportowców do gwiazd kina. Dieta ketogeniczna to najgłośniejsza dieta ostatnich lat. Swoją popularność zawdzięcza obietnicom szybkiego zrzucania wagi, łagodzenia chorób przewlekłych i dostarczania nieskończonych zasobów energii. Czy jest o co robić tyle szumu? Na czym polega dieta ketogeniczna i jak wygląda codzienne menu?
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Dieta keto zakłada niskie spożycie węglowodanów, dzięki czemu organizm przestawia się ze spalania węglowodanów na pobieranie energii z tłuszczu. Paliwo w postaci glukozy jest potrzebne, aby funkcjonował mózg i inne narządy, dlatego organizm mając ograniczoną podaż węglowodanów, przestawia się na wykorzystywanie w tym celu rezerwy ketonów.
Ketony, czy inaczej mówiąc ciała ketonowe to związki tworzone przez wątrobę z tłuszczu. Tempo ich wytwarzania jest uzależnione od spożycia węglowodanów i białek.
Gdy poziom insuliny we krwi w wyniku diety jest niski, wątroba zaczyna wytwarzać duże ilości ketonów. Proces ten znany jest jako ketoza.
W porównaniu do innych diet niskowęglowodanowych takich jak dieta Atkinsa lub dieta paleo, które są bogate w białko z umiarkowaną ilością tłuszczu, dieta ketogenna zawiera więcej tłuszczu i umiarkowaną ilość białka.
Poznaj także: Dieta bez węglowodanów – co jeść i jak schudnąć? Przykładowy jadłospis
Główne zasady diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna (lub inaczej ketogenna) zakładazwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym mocnym ograniczeniu podaży węglowodanów (powszechne na diecie odchudzającej [1]).
W efekcie tłuszcze zaczynają stanowić główne źródło energii, a ilość energii dostarczanej przez węglowodany spada do około 2-15% całego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Białka w diecie ketogennej stanowią z reguły 8-20% diety (przeliczane na kilogram masy ciała). Oznacza to, że 60-90% dziennych źródeł energii pochodzi z tłuszczów. Różnice w określaniu ilości makroskładników wynikają z różnego podejścia ekspertów od żywienia. Przy diecie keto zaleca się korzystanie z pomocy dietetyka, inaczej może być ona niebezpieczna dla zdrowia.
Sprawdź także: Ketoza na siłowni, czyli dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna — produkty zalecane
Oto typowe potrawy, które zaleca się stosować na diecie ketogenicznej:
- mięso, szczególnie tłuste (kaczka, gęś, baranina), podroby oraz drób,
- ryby (szczególnie tłuste takie jak makrela, śledź, halibut) i owoce morza,
- sery (kozi, feta, mozzarella, parmezan, brie),